Stress gerelateerde klachten: In de huidige maatschappij is stress bij niet meer weg te denken uit ons leven. Druk op het werk, ons sociale leven en zelfs de thuissituatie kan aardig wat stress opleveren. Onder normale omstandigheden hoeft dit geen probleem te zijn, maar je ziet toch steeds meer dat mensen er niet goed tegen kunnen of zelfs zwichten zwichten onder stress. Lichamelijk, emotionele of zelfs hormonale problemen kunnen dan een gevolg zijn. Graag licht ik de achtergrond achter stress toe: Wat is stress nou eigenlijk? In principe is stress een hormonaal aangestuurde gewaarwording. Al onze inwendige systemen wordt aangestuurd door een belangrijke hormoonklieren, zoals bijvoorbeeld de moeder die net een baby heeft gekregen, borstvoeding kan geven door het hormoon oxytosine. Oxytosine is een hormoon wat wordt aangemaakt door de hypofyse in de hersenstam die zorgt voor de toeschietreflex van de borstklieren. Bij stress werkt het eigenlijk net zo: Onze stress hormonen Adrenaline en cortisol worden aangemaakt door de bijnieren onder invloed van de hypothalamus. De hypothalamus is eigenlijk de grote baas van ons hormoonsyteem. Alles wat in ons lichaam gebeurd wordt in de gaten gehouden en gereguleerd door de hypothalamus. Is er ergens een tekort of teveel, dan zal de hypothalamus signalen geven aan het desbetreffende hormoonklier om de productie van het hormoon te verhogen of te verlagen.

Verkeren we in een gevaarlijke situatie, dan wordt razendsnel het signaal afgegeven dat de bijnieren cortisol en adrenaline moeten afgeven. Cortisol zorgt ervoor dat je in een verhoogde staat van paraatheid komt en adrenaline zorgt ervoor dat je snel weg kan rennen.

Stress op het werk, thuis of in je sociale leven is niet direct een korte gevaarlijke situatie, maar meer een sluimerende langdurige situatie waarin er toch een flink verwachtingspatroon op je ligt. Je bijnieren maken dus continu stresshormomen aan. Daartegenover moet ook rust zijn voor je bijnieren om weer op te kunnen laden van de productie.

 

Contact / afspraak maken

Wilt u na het lezen van deze website een afspraak met mij maken, dan ben ik te bereiken op tel.nummer 071-5230185. U kunt ook het contactformulier invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Mailen kan ook naar info@doortast.nl

Wilt u meer informatie over acupunctuur, bel mij gerust. Ik vertel u er graag meer over.

Ik ontmoet u graag in de praktijk.

Mocht u de voicemail krijgen tijdens werkuren, spreekt u gerust uw naam en telefoonnummer in en ik zal binnen 24 uur contact met u opnemen. U kunt ook altijd een email sturen.

Adresgegevens: Schuttersveld 91, 2316 ZZ, Leiden

Teruggebeld worden?

Home

Wat is acupunctuur

Voor wie?

Wie ben ik?

Werkwijze

Tarieven

Contact

Acupunctuur Leiden

Schuttersveld 91

2316 ZZ Leiden

071-5230185